четвртак, 4. јун 2015.

Kako se obavlja ugostiteljska delatnost?

Ugostiteljska delatnost jeste pružanje usluga smeštaja, pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka, kao i pripremanje i dostavljanje hrane korisnicima za potrošnju na drugom mestu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast turizma. Ugostiteljska delatnost se obavlja u ugostiteljskom objektu, van ugostiteljskog objekta i u pokretnom ugostiteljskom objektu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast turizma. Ugostiteljski objekat je funkcionalno povezan, posebno uređen i opremljen prostor koji ispunjava propisane minimalne tehničke i sanitarno-higijenske uslove za pružanje ugostiteljskih usluga, odnosno za obavljanje ugostiteljske delatnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast turizma. Usluge smeštaja se mogu pružati na sledeće načine: pružanjem usluga smeštaja u prostoriji i pružanjem usluga smeštaja na otvorenom. Usluge ishrane i pića se mogu pružati na sledeće načine: 1) usluživanjem u prostoriji i usluživanjem na otvorenom prostoru; 2) usluživanjem na ugostiteljski način i usluživanjem preko pulta ili šaltera; 3) samousluživanjem.Usluživanje na ugostiteljski način je usluživanje koje se vrši u posuđu, sa priborom za jelo, a hrana i piće se najčešće konzumiraju za stolom.Prema vrsti ugostiteljskih usluga koje se u objektu pružaju, ugostiteljski objekat može biti: 1) ugostiteljski objekat za smeštaj; 2) ugostiteljski objekat za ishranu i piće; 3) ketering objekat. U ugostiteljskom objektu za smeštaj pružaju se sledeće vrste ugostiteljskih usluga: 1) usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka ili 2) usluge smeštaja, pripremanja i usluživanja pića i napitaka ili 3) usluge smeštaja i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu. U ugostiteljskom objektu za ishranu i piće pružaju se sledeće vrste ugostiteljskih usluga: 1) usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka ili 2) usluge pripremanja i usluživanja pića i napitaka. U ugostiteljskom objektu za smeštaj i u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće mogu se pružati i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu. U ketering objektu se priprema hrana, piće i napici, radi usluživanja i potrošnje na drugom mestu.

Нема коментара:

Постави коментар